Wiśnie

Wiśnie

Wiśnie to owoce, których właściwości odżywcze i lecznicze są od dawna wykorzystywane w tradycyjnej medycynie ludowej, m.in. w łagodzeniu schorzeń pęcherza moczowego. Jednak kuzynki czereśni są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Niedawno odkryto także, że wiśnie są znakomitym środkiem na bezsenność.

Korzyści dla zdrowia

  • Łagodzą problemy związane z pęcherzem moczowym
  • Wspomagają na pracę serca

Proces wyboru

W Polsce wyróżnia się dwa rodzaje wiśni - sokówki i szklanki. Te pierwsze są ciemnoczerwone, niekiedy prawie czarne i mają ciemny, barwiący sok. Szklanki są koloru jasnoczerwonego i mają jasny, niebrudzący sok. Najpopularniejszą wiśnią w Polsce jest wiśnia nadwiślańska, zwana również słupianką - wiśnia sokowa, która wyróżnia się wyjątkowym smakiem. Uprawiana jest na terenach wapiennych lub wapienno-gliniastych w nadwiślańskich częściach trzech województw: lubelskiego, mazowieckiego i świętokrzyskiego. Została ona zarejestrowana jako produkt regionalny (znajduje się w unijnym rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia).

Drukuj
Top