Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy

Sok pomarańczowy często służy cukrzykom do wyrównania poziomu cukru we krwi dzięki zawartości cukrów o szybkiej wchłanialności. Ważne więc, żeby ograniczyć ilość spożywanego soku w celu uniknięcia ciągłych skoków poziomu cukru we krwi, które mogą doprowadzić do insulinooporności. Kiedy sok pomarańczowy jest spożywany w niewielkich ilościach, jest świetnym źródłem witaminy C, potasu i kwasu foliowego, a jeśli kupujesz sok w kartonie czy butelce, może zawierać on dodatkowo wapń.

Proces wyboru

Choć świeży jest najlepszy, to zakup soku pomarańczowego w kartonie czy butelce jest dobrym sposobem na spożycie dodatkowego wapnia. Jako że witamina C zanika pod wpływem ciepła, światła i powietrza, najlepiej jak najszybciej wypić sok pomarańczowy z kartonu oraz kupować go w nieprzejrzystych lub ciemnych opakowaniach i trzymać w lodówce. Szukaj soku 100% bez dodatku soku i wypełniaczy.

Drukuj
Top