Seler naciowy

Seler naciowy

Seler naciowy jest naładowany przeciwutleniaczami i znany ze swoich właściwości moczopędnych. Jest świetnym środkiem odtruwającym, szczególnie dla nerek, jako że obniża poziom kwasu moczowego we krwi, redukując ryzyko kamicy nerkowej. Choć nie jest uważany za jedzenie o wysokiej zawartości sodu, seler zawiera go więcej niż inne warzywa przez co nada delikatnie słony smak twoim koktajlom. Wielu ludzi twierdzi, że posiada ujemne kalorie, ale to nie jest możliwe. To niskokaloryczny smakołyk bogaty w witaminę C i witaminę A.

Korzyści dla zdrowia

  • Najbardziej ceniony za swoje właściwości moczopędne
  • Zawiera związki kumarynowe, które regulują układ krwionośny i obniżają ciśnienie krwi
  • Może również zmniejszyć występowanie bólów migrenowych
  • Warzywo o najwyższej zawartości sodu, co wspomaga równowagę elektrolitową

Proces wyboru

Łodygi powinny być sztywne, proste i ze świeżymi liśćmi. Unikaj łodyg przywiędłych, gumowatych lub brązowiejących. Powinien świeżo pachnieć.

Drukuj
Top