Prawoślaz

Prawoślaz

Obficie występujący w regionach tropikalnych, prawoślaz reprezentuje wiele rodzajów jadalnych roślin dających rozmaite korzyści odżywcze. W zależności od konkretnego gatunku, używane są liście, korzenie i/lub kwiatki. Prawoślaz należy do tej samej rodziny, co okra i również posiada ta samą „oślizgłą" czy „śluzowatą" charakterystykę. Czy wiesz, że pianki cukrowe „marshmallow" początkowo były robione z prawoślazu (ang. marsh mallow), a dopiero później ekstrakt z korzenia został zastąpiony przez piankę z białek?

Korzyści dla zdrowia

  • Przynosi efekt przeczyszczający dla uzyskania regularnych ruchów jelit
  • Stymuluje nerki wspomagając detoksykację
  • Ma dobry wpływ na organy moczowe i oddechowe
  • Pomaga ukoić ból gardła i kaszel
  • Prawoślaz jest dobrym źródłem żelaza, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy A i witaminy C.

Proces wyboru

Możesz używać prawoślazu tak jak każdego innego liściastego warzywa typu szpinak czy botwinka. Jego smak jest łagodny, więc można go połączyć właściwie ze wszystkim. Można go znaleźć na azjatyckich bazarach. Wybieraj liście, które nie są zwiędłe czy potargane. Niektóre rodzaje mają podobną do brzoskwini meszkowatą konsystencję, która zniknie po gotowaniu lub w koktajlu.

Drukuj
Top