Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe to jadalna, nieaktywna postać drożdży, przez co w odróżnieniu do tych świeżych, nie fermentują one w naszym układzie pokarmowym, a dostarczają nam wiele cennych właściwości. Te drobne, kremowe płatki to produkt rolnictwa ekologicznego, uprawiany w ściśle chronionych warunkach na melasie buraczanej. Nieaktywne drożdże mają niesamowity aromat oraz smak, który przeplata nutę serową, orzechową oraz bardzo delikatną słodycz. Można dodawać je do rozmaitych potraw tj. zupy, kremy, sosy, pasztety, ale również posypywać nimi kanapki, makarony, ryże, kasze oraz stosować do panierki jako zdrowy zamiennik bułki tartej.

Korzyści dla zdrowia

  • Są źródłem wielu witamin, białka i kwasu foliowego
  • Są doskonałym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, cynku, chromu i selenu
  • Warto stosować podczas odchudzania

Proces wyboru

Płatki drożdżowe można znaleźć głównie w sklepach ze zdrową żywnością, kosztują około 10-12 zł za 150 gram.

Drukuj
Top