Natka pietruszki

Natka pietruszki

Inną, bogatą w chlorofil, odtruwającą gwiazdą jest pietruszka. Nie powinna zostać zepchnięta na drugi plan jako dekoracja na talerzu; dodaj ją do swojego koktajlu, żeby doładować go w witaminę K, witaminę C i żelazo. Co ciekawe, te małe gałązki zawierają silne olejki eteryczne, które potrafią hamować rozwój nowotworów. Pietruszka jest również dobra dla tych, którzy cierpią na choroby zapalne takie jak artretyzm lub na choroby serca. Ale to nie wszystko — włóż sobie do ust gałązkę pietruszki po posiłku, żeby oczyścić podniebienie i odświeżyć oddech! Wypłucz dokładnie i zmieszaj z innymi warzywami liściastymi. Uwaga: Pietruszka należy do pokarmów zawierających wysokie zawartości szczawianów, które mogą być kłopotliwe dla osób podatnych na kamienie nerkowe.

Korzyści dla zdrowia

  • Świetnie wspomaga trawienie
  • Pomaga eliminować toksyny
  • Pomaga odświeżyć oddech
  • Może łagodzić reakcje alergiczne dzięki zawartości flawonoidów i apigeniny

Proces wyboru

Wybieraj raczej świeżą pietruszkę niż suszoną dla lepszego smaku. Szukaj ciemnozielonych natek z chrupiącymi liśćmi, które nie są zwiędłe ani żółte, co jest oznaką uszkodzenia lub nieświeżości. Przechowuj świeże zioła w plastikowym worku w lodówce.

Drukuj
Top