Brukiew

Brukiew

Te korzeniowe warzywa, krzyżówka rzepy i kapusty, pochodzą z Rosji, ale uprawiane są w całych Stanach Zjednoczonych. Wypakowane są błonnikiem i witaminą C, a także cynkiem, niezbędnym minerałem, który gra rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i przemianie materii. O smaku podobnym do rzepy i zapachu kapusty, brukiew jest warzywem często zapomnianym, pomimo tego, że przechowywać ją można cały rok. Spróbuj jej w tym roku – ugotuj i dodaj w ilości ok. 1 kubka do swego koktajlu NutriBlast dla dodatkowego kopa błonnika lub skosztuj jej na surowo. Niska zawartość węglowodanów czyni ją doskonałym substytutem ziemniaka.

Korzyści dla zdrowia

  • Zawartość witaminy C nie tylko wspiera układ odpornościowy, ale także chroni przed rakiem odbytu
  • Niski indeks glikemiczny czyni brukiew doskonałym warzywem dla cukrzyków

Proces wyboru

Brukiew dostępna jest przez cały rok, ale jej sezon przypada na okres od września do marca. Wybieraj brukiew wolną od przebarwień i pęknięć.

Drukuj
Top