Zadbaj o zdrowie w 4 prostych krokach

Zadbaj o zdrowie w 4 prostych krokach

Do bycia zdrowym wystarczy jeden krok – ten pierwszy!

Przestań planować, zwlekać, usprawiedliwiać się, dyskutować, zastanawiać się i po prostu zacznij!

Ale jakoś musisz to zrobić. Jeżeli chcesz być zdrowy, nie chcesz zażywać sztucznych suplementów diety lub jeśli po prostu chcesz się lepiej poczuć, czeka Cię zobowiązanie na całe życie – zobowiązanie, które możesz rozpocząć w zaledwie 4 krokach.

1. Dodaj więcej owoców i warzyw do swojej codziennej diety

Nieważne, jaki posiłek jesz, dorzuć do niego warzywa! Jeśli nie lubisz warzyw, bądź kreatywny i przemycaj je w swojej diecie. Zamiast makaronu spaghetti zrób spaghetti z cukinii, zamiast zmuszać się do jedzenia buraczków, zmiksuj je z jabłkiem. Nie możesz się przemóc do picia koktajli? Być może nie udało Ci się zmielić ich na idealnie gładkie smoothie. Wypróbuj ekstrakcję warzyw i owoców – idealny do tego będzie NutriBullet.

Badania wciąż wykazują, że jedzenie warzyw przyczynia się do wydłużenia życia i podniesienia jego jakości, więc znajdź dla nich miejsce!

Kilka pomysłowych opcji spożywania warzyw:

  • Zmiksuj warzywa liściaste ze swoimi ulubionymi owocami, a otrzymasz smaczny i zdrowy koktajl.
  • Dodaj je do zupy wraz z ulubionymi przyprawami i/lub organicznym mięsem pochodzącym ze zwierząt karmionych naturalnie.
  • Zastąp tradycyjny składnik gotowanymi warzywami, na przykład zastąp tradycyjne puree z ziemniaków puree z kalafiora lub pietruszki, przygotuj grillowane boczniaki zamiast steka.
  • Zrób swój własny sok warzywny: zmiksuj ogórek, pomidor i marchewkę, dodaj szczyptę kurkumy i kroplę Tabasco, a otrzymasz domowy sok warzywny.

Twoim celem jest spożycie 6-10 porcji warzyw dziennie. Należy spożywać zarówno warzywa surowe, jak i gotowane. Pamiętaj, że zawartość składników odżywczych niektórych warzyw może się zdecydowanie różnić przed i po ugotowaniu. Surowa marchewka jest bogatsza w błonnik, witaminę C i witaminy z grupy B. Kiedy ją ugotujemy, radykalnie zwiększy się ilość beta-karotenu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, niezbędnym do prawidłowej pracy organizmu – uważaj jednak jeśli chorujesz na cukrzycę, bo zwiększa się też poziom cukru.

Dodatkowo upewnij się, żeby spożywać wiele warzyw z rodziny krzyżowych, takich jak kalafior, brokuły, marchewki i kapusta. Zawierają większą ilość błonnika, niż wiele innych jarzyn i są uniwersalne w kuchni.

Skoro masz już warzywa, możesz dodać do nich owoce – dwie do trzech porcji dziennie! Są tak różnorodne, a wszystkie posiadają zalety, które pozytywnie wpływają na Twoje zdrowie. Jeśli chodzi o owoce jagodowe, możesz spożywać ich prawie niezliczone ilości, ze względu na niski indeks glikemiczny, niewielką zawartość kalorii i ogromną przeciwutleniaczy. Banany zawierają około 2 gramy prebiotycznego błonnika, który optymalizuje środowisko jelit i pomaga rozwijać się probiotykom (dobrym bakteriom). Jabłka i gruszki maja wyższą zawartość błonnika, niż większość pozostałych owoców. Łatwo otrzymać sok z melona, którym dosłodzimy potrawę, ale za to zawiera on bardzo mało błonnika. Staraj się jeść różnorodnie i pamiętaj, też że co za dużo, to nie zdrowo.

2. Spożywaj naturalny błonnik

Spożycie błonnika jest absolutnie niezbędne dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Błonnik przynosi wiele korzyści dla zdrowia, między innymi wspomaga trawienie, potrafi obniżyć poziom cholesterolu, pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi i wspierać odpowiednią masę ciała. Nie musisz kupować suplementów w aptece. Błonnik znajduje się w wielu warzywach i ziarnach. Na śniadanie przygotuj owsiankę z płatków owsianych lub jęczmiennych. Do potraw dodaj siemię lniane, a sałatki posypuj nasionami słonecznika i peskami dyni. Na deser zjedz figi, morele lub śliwki.  

3. Unikaj złych tłuszczów

Tłuszcze są głównym składnikiem energetycznym dostarczanym do organizmu. Ułatwia wchłanianie witamin zawartych w owocach i warzywach. Niestety nie każdy tłuszcz jest zdrowy. Warto nauczyć się rozróżniać nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tłuszczach i omijać te pierwsze.

Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak smalec czy czerwone mięso. Podwyższają one cholesterol i nadmierne ich spożycie może być przyczyną zawałów serca.

Nienasycone kwasy tłuszczowe to przede wszystkim oleje i oliwy, jednak trzeba zawsze zwracać uwagę, by nie były to oleje utwardzane. Unikajcie także oleju palmowego, którego produkcja niszczy bioróżnorodność ekosystemów. Dodatkowo zdrowe kwasy tłuszczowe znajdziecie w rybach i orzechach. Pomagają one w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi oraz wspomagają krążenie.

https://itvclients.s3.amazonaws.com/nutriliving/images/2015/93/13596/529714D6-9DD9-E411-82EA-027C562AF71E-768.jpg

4. Ćwiczenie

Nawet krótkie 10-minutowe ćwiczenie dziennie mogą poprawić poziom cukru we krwi. To znaczy, że wstając i odchodząc od biurka na 5 minut, już poprawisz poziom cukru we krwi i spalisz kilka kalorii.

Zawsze szukaj powodu, żeby wstać. Przestań szukać powodów, żeby siedzieć!

Spotkania w pracy są świetną okazją i miejscem, żeby postać. Wprowadź małą rewolucje w biurze! Nie ma powodu, by siedzieć na spotkaniach, możesz nawet robić notatki na stojąco. Wypróbuj też wysokie biurko, przy którym stoisz. Pozycja stojąca pomaga spalić wiele kalorii i pobudza krążenie krwi.

Jeśli chodzi o poprawę zdrowia, to ci, którzy szukają okazji, żeby się ruszyć i głęboko pooddychać świeżym powietrzem odnoszą największe sukcesy!

https://itvclients.s3.amazonaws.com/nutriliving/images/2015/93/13597/12C1B509-9ED9-E411-82EA-027C562AF71E-768.jpg

Podczas pracy nad zdrowymi nawykami konsultuj się również z lekarzem, żeby kontrolować swoje wyniki badań laboratoryjnych. Twoje pozytywne zwyczaje żywieniowe i treningowe przekładają się wyniki badań. Dlatego rozważnie byłoby już teraz wykonać podstawowe badania. I oczywiście zawsze pozostawaj pod opieką lekarza, aby upewnić się, że Twoje zmiany są odpowiednie.

Przekonaj się dlaczego warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i dodać więcej warzyw i owoców do swojej diety: klik.

 

Top