Ziemniaki

Ziemniaki

Wiele osób kojarzy ziemniaki z niezdrowym jedzeniem takim jak frytki, pieczone ziemniaki (ze śmietaną i boczkiem) i chipsy. W rzeczywistości, o ile ziemniaki zawierają wiele węglowodanów, są również wypełnione składnikami odżywczymi i niskokaloryczne. Pieczony ziemniak ze skórką, średniej wielkości zawiera prawie 50% polecanej dawki witaminy C, więcej potasu niż banan, i więcej fitoskładników niż brokuł, znany z ochrony przed chorobami układu krążenia i oddechowego.

Korzyści dla zdrowia

  • Może pomóc obniżyć ciśnienie krwi
  • Sok z ziemniaka używany był jako stary azjatycki lek przynoszący ulgę przy chorobie refluksowej przełyku
  • Bogaty w kompleksowe węglowodany stanowi gotowe źródło energii

Proces wyboru

Kupuj twarde i gładkie ziemniaki, bez przebarwień i pędów. Przechowuj w chłodnym, suchym miejscu, ale nie w lodówce, bo to zamieni obecną w nich skrobie w cukier.

Drukuj
Top