Mięta

Mięta

Te śliczne małe listki nie tylko odświeżą Twój oddech, ale są także doskonałe na trawienie! Wspomagają trawienie, redukują stany zapalne, nudności i ból głowy. Mięta należy do tej samej rodziny, co mięta zielona, pieprzowa i inne gatunki mięty, ale to zielona jest najpowszechniej używana w gotowaniu.

Korzyści dla zdrowia

  • Łagodzi skurcze żołądka i poprawia trawienie
  • Odświeża oddech
  • Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne
  • Oczyszcza drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie

Proces wyboru

Wiele osób uprawia miętę w ogródkach lub doniczkach, jako że jej uprawa nie jest wymagająca, a roślina jest dość odporna. Można również kupić liście mięty w dziale spożywczym w supermarketach; szukaj aromatycznych, jasnozielonych liści, niezwiędniętych lub sczerniałych.

Drukuj
Top