Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa znana jest ze swego unikalnego zapachu i wartości medycznych. Wykazano, że pomaga zredukować apetyt. Jeśli masz problemy z nadmiernym jedzeniem, spróbuj pod koniec posiłku żuć listek mięty! Chłodzące właściwości mięty pomagają przy „gorących” dolegliwościach, takich jak stany zapalne, zespół jelita drażliwego, ból i gorączka. Mięta pieprzowa zawiera minerały takie jak potas, wapń, żelazo, i magnez, a także przeciwutleniacze, beta-karoten, witaminę C i witaminę E.

Korzyści dla zdrowia

  • Pomaga w trawieniu
  • Obniża apetyt
  • Stosowana miejscowo jako olejek, łagodzi napięcie i ból głowy

Proces wyboru

Świeże zioło znajdziesz w lodówce w sklepie ze zdrową żywnością. Liście powinny wyglądać świeżo, być intensywnie zielone i mieć mocne łodygi. Unikaj mięty z ciemnymi plamami lub żółknącej.

Drukuj
Top