Majeranek

Majeranek

Majeranek to ziele o lekko słodkim i pikantnym smaku, które jest jednym z najpopularniejszych ziół śródziemnomorskich. Jego liści używano na wieńce i girlandy jako symbol pokoju, harmonii i szczęścia. Dzisiaj wiadomo, że zawiera wiele witaminy C, witaminy A i witaminy K, świetnych dla zwiększenia odporności i zwalczania stanów zapalnych.

Korzyści dla zdrowia

  • Wykazano, że posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne
  • Zawiera liczne przeciwutleniacze, które pomagają organizmowi oczyścić się z wolnych rodników
  • Witamina K pomaga pobudzić odżywianie tkanki kostnej, wspierając budowę masy kostnej

Proces wyboru

Świeży majeranek powinien być koloru szarozielonego i bez żółtych odbarwień. W przepisach zazwyczaj dodaje się go w ostatniej chwili, ale nie krępuj się dołożyć kilka liści do swojego ulubionego przepisu na NutriBlast! Jeśli używasz suszonego majeranku, pamiętaj że ma bardziej intensywny smak niż jego świeży odpowiednik.

Drukuj
Top