Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa, przyprawa „świąteczna", jest kolejnym ważnym źródłem przeciwutleniaczy. Olejki eteryczne są odpowiedzialne za jej właściwości lecznicze i afrodyzjakalne. Terapeutycznie stosuje się ją jako środek grzybobójczy, antydepresyjny i jako stymulant układu trawienia. W tej potężnej przyprawie można znaleźć takie minerały jak miedź, potas, wapń, żelazo, cynk i magnez.

Korzyści dla zdrowia

  • Pomaga poprawić krążenie krwi
  • Wspiera trawienie
  • Może pomóc zmniejszyć ból
  • Dodana do ciepłego napoju wspomaga walkę z przeziębieniem

Proces wyboru

Dostępne są całe orzechy, jak również proszek. Jeśli zdecydujesz się na całe orzechy, wybierz dobrze uszczelnione paczki, na których jest podana data zapakowania i termin ważności. Przechowuj oba rodzaje w hermetycznym pojemniku w miejscu chłodnym i ciemnym.

Drukuj
Top