Cebule

Cebule

Cebule zawierają fitochemikalia zwane flawonoidami, które pomagają witaminie C wpływać na organizm i zmniejszają stany zapalne. Cebule, podobne do czosnku (nie tylko w sile i trwałości zapachu), zawierają zaskakująco dużą ilość błonnika i zdrowych związków siarkowych. Choć potrzebne są jeszcze dalsze badania, wydaje się, że cebule mogą wspomagać układ krwionośny, utrzymując ciśnienie krwi i cholesterol na odpowiednich poziomach.

Korzyści dla zdrowia

  • Mogą przynosić korzyści dla układu krwionośnego
  • Utrzymują zdrowe kości
  • Ochraniają organizm przed stanami zapalnymi

Proces wyboru

Cebule występują w wielu kolorach, w tym białym, żółtym i czerwonym i z reguły nie trzeba ich przechowywać w lodówce, w przeciwieństwie do cebuli zielonej. Wybieraj twarde cebule z cieniutką jak papier skórką. Nie powinny być poobijane czy miękkie w którymkolwiek miejscu, nie powinny też mieć plamek ani przebarwień.

Drukuj
Top