Buraki

Buraki

Te smaczne i sycące warzywa zawierają również niewiele kalorii i zero tłuszczów trans czy tłuszczów nasyconych. Mają w swoim składzie sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor i sporo zdrowych węglowodanów, które dodadzą ci siły na rozpoczęcie dnia. Nawet liście buraków są znane ze swoich właściwości zdrowotnych; leczą nieświeży oddech, a w czasach starożytnych mówiono, że Hipokrates używał ich do leczenia ran.

Korzyści dla zdrowia

  • Pomagają organizmowi znacznie efektywniej produkować energię
  • Wspierają krążenie krwi
  • Mogą pomóc zmniejszyć ryzyko kamicy nerkowej; leczą i oczyszczają wątrobę

Proces wyboru

Pamiętaj, żeby wybierać małe, twarde, okrągłe buraki o równomiernej wielkości. Skórka powinna być gładka, o kolorze głębokiej czerwieni i bez skaz. Zawsze delikatnie umyj buraki przed gotowaniem lub dodaniem do koktajlu.

Drukuj
Top