Oczyść się

Słodki koktajl detoksykujący

Słodki koktajl detoksykujący

Zobacz licznik : 1416

Słodki, tropikalnie zielony koktajl nasyci i odświeży Twój organizm, jednocześnie pomagając Ci w detoksie! Jeżeli próbujesz zmienić dietę, obniżenie ilości spożywanego mięsa i nabiału to świetny sposób na początek – ale jeśli to wydaje Ci się zbyt trudne, zacznij od tego smakołyku, który nakieruje Cię w stronę zdrowej odmiany. Wiele osób nie wierzy, że zdrowe odżywianie może też świetnie smakować, ale ten koktajl pokaże, że to nieprawda! Zielone warzywa są pełne witaminy K i błonnika, które pomagają utrzymać wszystko w ruchu, wypychając po drodze toksyny i zwalczając wolne rodniki.

Składniki

Instrukcje

  • Szpinak

    Może nie będziesz po nim dokładnie jak Popeye, ale szpinak z pewnością dostarczy ci solidną dawkę składników odżywczych. W jego delikatnych, pysznych liściach zawarte są redukujące ciśnienie krwi białka zwane peptydami, zwalczające raka fitoskładniki i budujące kości cząsteczki witaminy K.

  • Jarmuż

    Jarmuż ma bardzo wysoką zawartość dwóch ważnych przeciwutleniaczy — karotenoidów i flawonoidów — które jak udowodniono pomagają w zapobieganiu nowotworom pęcherza, piersi, jelita grubego, jajników i prostaty. Jarmuż zawiera również dużą różnorodność witamin i minerałów, które polepszają zdrowie układu krążeniowego i odtruwają organizm.

  • Jabłko

    Uważa się, że bogate w przeciwulteniacze jabłka zwalczają wiele rodzajów nowotworów i mogą być kluczem, dzięki któremu unikniesz wizyt u lekarza. Są również pomocne w zwalczaniu chorób serca, przyrostu masy i wysokiego cholesterolu. Błonnik zawarty w jabłkach jest bardzo ważny przy zapobieganiu wchłaniania zwrotnego cholesterolu.

  • Brzoskwinia

    Soczyste, jędrne brzoskwinie pełne są witaminy C, beta-karotenu i przeciwutleniaczy. Szybko dołączają do grona zazwyczaj fioletowych superowoców bogatych w przeciwutleniacze. Przygotowując je do ekstrakcji, dobrze je opłucz, przekrój na połówki i wyciągnij pestkę. Nie ma potrzeby obierania skórki, szczególnie jeśli wybierzesz brzoskwinie ekologiczne.

  • Mandarynka

    Mandarynka jest odmianą pomarańczy i ma wiele nazw: klementynka, satsuma, owari czy tangor (najczęściej używane w języku angielskim). Soczyste i słodkie pomarańcze, słynne ze swojej wysokiej zawartości witaminy C, posiadają właściwości lecznicze, które powiązano z szeroką gamą związków fitoskładników w nich zawartych.

  • Wanilia

    Wanilia, czyli ekstrakt z ziaren wanilii, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, doskonałych w zwalczaniu wolnych rodników. Aromaty wanilii są również dobre dla systemu nerwowego i mówi się, że mają właściwości uspokajające.

  • Świeża bazylia

    Bazylia posiada niesłychaną liczbę właściwości przeciwutleniających, które mogą chronić organizm przed np. chorobami cywilizacyjnymi lub przedwczesnym starzeniem, mogą również poprawiać nastrój i przynosić ulgę w stanie depresji. Bazylia jest rośliną o właściwościach antybakteryjnych i jest obiektem badań nad jej możliwościami przeciwdziałania stanom zapalnym.

  • Kostki lodu

    Tak, NutriBlast poradzi sobie z lodem! Żeby mieć pewność, że zrobisz możliwie najlepszy koktajl, do przygotowania kostek lodu używaj filtrowanej wody. Jeśli używasz dużych kostek, włóż je jako ostatnie do naczynia, żeby były pierwsze w kolejności do mielenia przez ostrze. Użyj najpierw funkcji impulsów, żeby je posiekać, a potem ustaw na tryb stały (hold), żeby przygotować schłodzony, gęsty i smaczny NutriBlast.

  • Woda kokosowa

    Znana jako naturalna Gatorade, zawarte w niej elektrolity nawodniają organizm lepiej niż zwykła woda. Głównym elektrolitem w wodzie kokosowej jest potas. Ma mniej sodu w porównaniu z napojami dla sportowców, lecz nie zawiera dodanych cukrów, dodatków smakowych lub barwników! 

Top