Bądź szczęśliwy

Marchewkowy zawrót głowy

Marchewkowy zawrót głowy

Zobacz licznik : 995

Pieczona marchewka jest jednym z najsmaczniejszych dodatków do każdego dania. Można z niej zrobić przepyszną zupę - krem, pełną witamin i minerałów. Dodatkowo gotowanie marchewki sprawia, że wydziela się z niej szereg składników odżywczych, w szczególności beta-karoten, które lepiej wchłaniają się do organizmu, a to pomaga chronić go przed toksynami i wolnymi rodnikami.

Składniki

Instrukcje

  • Marchewka

    Nadchodzi rozpuszczalny błonnik! Marchewki są bogate w rozpuszczalny błonnik, który może pomóc obniżyć cholesterol, dosłownie wyprowadzając go z krwiobiegu. Marchewki zawierają również wiele beta-karotenu, który pomaga zapobiegać niektórym odmianom raka. Także rewelacyjne dla wzroku.

  • Oliwa z oliwek

    Ta zdrowa oliwa to największa gwiazda w diecie śródziemnomorskiej ze względu na wysoką zawartość tłuszczów jednonienasyconych. Dba o serce dzięki polifenolom, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniem. Diety bogate w te zdrowe tłuszcze obniżają również „zły" cholesterol LDL.

  • Woda

    Aby przygotować płynny koktajl NutriBlast, musisz dodać ciekły składnik. Woda jest przeważnie neutralna w smaku i nie dodaje kalorii. Na naszej planecie woda jest najlepszym sposobem, by nawodnić organizm. Wielu z nas jest odwonionych, nie zdając sobie z tego sprawy.

  • Imbir

    Skoro jest tak niesamowity, nie ma się co dziwić, że imbir ma tyle zastosowań. Imbir jest nie tylko spożywany jako jedzenie, lecz również jest używany jako przyprawa i lekarstwo. Dzieje się tak zapewne dlatego, że ten aromatyczny korzeń zawiera dużą ilość olejków eterycznych.

  • Tymianek

    Tymianek często dodaje się do potraw, nie bacząc na jego zdrowotne właściwości, a zawiera on wiele wspaniałych przeciwdziałających substancji: przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwutleniaczy. Jego esencjonalne olejki są doskonałym lekiem terapeutycznym na kaszel i stany zapalne jamy ustnej, gardła i górnych dróg oddechowych. W średniowieczu wierzono, że tymianek dodaje odwagi i sił.

  • Cebula

    Cebule zawierają fitochemikalia zwane flawonoidami, które pomagają witaminie C wpływać na organizm i zmniejszają stany zapalne. Cebule, podobne do czosnku (nie tylko w sile i trwałości zapachu), zawierają zaskakująco dużą ilość błonnika i zdrowych związków siarkowych.

  • Czosnek

    Chemicy od dawna próbują odkryć tajemnicę przeciwutleniających mocy czosnku, ale dopiero niedawno stwierdzono, że wiele jego właściwości zdrowotnych bierze się z allicyny, związku, który daje mu aromat i smak. To oznacza niesamowitą siłę zwalczającą wolne rodniki.

  • Sól morska

    Produkowana poprzez odparowanie wody morskiej, uważa się powszechnie, że sól morska jest zdrowszą alternatywą dla zwykłej soli, chociaż ich skład chemiczny jest taki sam. Proces ten pozostawia jednak pewne minerały, których nie zawiera zwykła sól, zmieniając kolor i smak.

  • Pieprz (czarny i biały)

    Pieprz jest tak powszechny, że możesz nawet zapomnieć, że jest zdrowy! Pieprz jest dobry na trawienie i zdrowie jelit. Spożywany, rozpoczyna produkcję kwasu solnego, który łagodzi niestrawność, zgagę, gazy i rozwolnienie.

Top