Zdrowe odżywianie na każdym etapie życia dziecka

Zdrowe odżywianie na każdym etapie życia dziecka

Rodzice są głównymi nauczycielami odżywiania swoich dzieci już od pierwszego dnia życia. Zajmują się zakupami, gotowaniem, serwowaniem i zmywaniem. Podają dania na talerzach dzieci i do ich pudełek śniadaniowych, jak również kształtują ich zdrowe nawyki żywieniowe i tryb życia. Mają około 18 lat na to, aby zaszczepić w nich zdrowe odżywianie, ponieważ później dzieci opuszczą dom i dokonają własnych wyborów. To jedno z najtrudniejszych zadań dla wszystkich rodziców, choć wielu z nich nie zdaje sobie sprawy, jakie znaczenie będzie to mieć dla zdrowia ich dzieci w długiej perspektywie.

Wszystko zaczyna się od karmienia piersią, mleka modyfikowanego i jedzenia dla dzieci. Potem zamienia się w jedzenie palcami i kubki niekapki, aż w końcu w jedzenie typowe dla dorosłych. Aby dzieci w przyszłości dokonywały zdrowych wyborów żywieniowych, muszą najpierw wszystkiego spróbować. Muszą spróbować wielu owoców, warzyw, ziaren, roślin strąkowych, tłuszczów i białek. Muszą same określić, czy wolą coś delikatnego, słodkiego, chrupiącego, pikantnego czy słonego.  Różnorodna dieta jest kluczem do podejmowania odpowiednich decyzji w dorosłym życiu.

Wiele badań pokazało, że zachowanie rodziców wpływa na zachowanie ich dzieci, nawet kiedy dorosną i wyprowadzą się z domu. Każdy etap rozwoju dziecka wiąże się z wyzwaniami, ale każdy z tych etapów to także szansa na przedstawienie na różne produkty, konsystencje czy smaki. Od czego zacząć? Zacznijmy od zdrowego przepisu odpowiedniego do każdego etapu życia dziecka.

jedzenie dla niemowląt

Jedzenie dla niemowląt

Jedzenie dla niemowląt bardzo prosto  przygotujesz w NutriBullet. Wystarczy zmiksować ugotowane warzywa lub owoce z mlekiem z piersi, modyfikowanym lub wodą. Najlepiej jest zacząć od warzyw, ponieważ owoce podawane w pierwszej kolejności mogą przyzwyczaić dziecko do słodkiego smaku i później odrzuci ono niektóre warzywa.

Puree ze szpinaku i brzoskwini

Składniki:

½ brzoskwini, lub ¼ szklanki organicznych mrożonych brzoskwiń, rozmrożonych

10 białych fasoli

¼ szklanki szpinaku

¼ szklanki mleka z piersi lub modyfikowanego

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki w NutriBullet i zmiksować. Można zmienić ilości, aby otrzymać odpowiednią konsystencję (dla dziecka w wielu 4-6 miesięcy rzadszą, a dla dziecka w wieku 8-10 miesięcy gęstszą).

jedzenie dla małego dziecka

Jedzenie dla małego dziecka

Żywienie małego dziecka nie jest łatwe. Dziecko w tym wieku je głównie rękami lub łyżką. Dlatego etap ten wiąże się z największym bałaganem. Jedzenie należy kroić na małe kawałki, aby dziecko się nie zadławiło. Pomysł na smaczne danie dla małego dziecka? Dipy! Dipy to świetny sposób na eksperymentowanie ze świeżymi warzywami. Poza tym dziecko może samo decydować o wielkości porcji, co pozwala na budowanie jego niezależności i odpowiedzialności za wybory i prowadzi do wyrobienia dobrych nawyków żywieniowych.

Dip z białej fasoli i jogurtu

Składniki:

¼ szklanki białej fasoli

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka musztardy w proszku

2 łyżki bulionu drobiowego

2 łyżki oliwy z oliwek

mała garść liści młodego szpinaku

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki w NutriBullet i zmiksować. Podawać z pokrojoną w paski czerwoną, żółtą i zieloną papryką i ogórkiem pokrojonym w plastry.

dzieci w wieku szkolnym

Dzieci w wieku szkolnym

Na tym etapie jest już łatwiej. Dzieci pomagają w zebraniu potrzebnych składników, a nawet mogą je umieścić w NutriBullet. Dzięki temu uczą się o owocach i warzywach, rodzic może opowiadać im o witaminach i minerałach, jak również o zaletach zdrowego odżywiania, czyli że urosną duże i silne. W tym wieku dzieci są jak gąbki i chłoną wszystkie informacje o otaczającym je świecie, o tym jak wszystko działa. Odżywianie jest niezwykle ciekawym tematem dla dzieci w wieku szkolnym, ponieważ jedzenie stanowi znaczą cześć ich życia. Przygotowanie koktajli może być zabawą, a jeśli dzieci uczestniczą w robieniu jedzenia, to chętniej je później jedzą.

Koktajl z owoców jagodowych

Składniki:

mrożone owoce jagodowe (truskawki, borówki i maliny)

1 banan

½ szklanki chudego mleka (można zastąpić mlekiem migdałowym lub sojowym)

1 miarka białka w proszku

1 miarka odtłuszczonego waniliowego jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki w NutriBullet i zmiksować. Można podawać na śniadanie lub jako przekąskę po szkole.

nastolatkowie

Starsze dzieci i nastolatkowie

Ta grupa bywa bardzo wybredna. Poza tym znają fast foody i jedzenie śmieciowe (czipsy, napoje gazowane, smażone potrawy, itd.), ponieważ często przebywają poza domem, np. u znajomych, w restauracjach, na imprezach, wydarzeniach sportowych, itd. Dlatego tak ważne jest w tym okresie podawanie im zdrowej żywności przez rodziców. Dzięki temu można równoważyć niezdrowe jedzenie spożywane poza domem, ale też kontynuować ekspozycję na zdrową żywność. W tym czasie warto zaproponować dziecku kolorową sałatkę z dressingiem o bogatym smaku. To jedzenie dla dorosłych, ale z małą zmianą, którą pokochają starsze dzieci i nastolatkowie.

Sałatka z jabłkiem i fetą

Składniki:

Sałatka:

1 szklanka młodej kapusty

1 czerwona papryka pokrojona w paski

1 starta organiczna marchewka

1 ogórek pokrojony w cienkie plastry

1 łyżka sera feta

2 łyżki uprażonych płatków migdałowych

2 łyżki suszonej żurawiny

½ czerwonego jabłka pokrojonego w kostkę

Dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy gruboziarnistej

3 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka soli morskiej

1 ząbek upieczonego czosnku

1 łyżka odtłuszczonego jogurtu greckiego

1 łyżka świeżej posiekanej bazylii

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki sałatki w dużej misce i delikatnie wymieszać.

Połączyć wszystkie składniki dressingu w NutriBullet i zmiksować. Polać sałatkę odpowiednią ilością dressingu i lekko wymieszać. Najlepiej smakuje podawana natychmiast.

 

Ważne jest, aby rodzice poświęcili czas na planowanie zdrowych i wygodnych posiłków lub przegryzek dla dzieci, ponieważ wówczas prawdopodobieństwo dokonywania przez dzieci zdrowych wyborów wzrasta i towarzyszy im także w życiu dorosłym. Dzieci trzeba inspirować, aby wybierały właściwie, pomagając im w odkrywaniu produktów, smaków i konsystencji, które pokochają.

Top